Miért fáj a fogam?

Miért fáj a fogam?

Alig van ember, aki életében legalább egyszer ne találkozott volna a fogfájás rémével. A fájdalom oka általában valamilyen gyulladásos folyamat vagy sérülés a fogban vagy a hozzá kapcsolódó szövetekben, de a háttérben állhat akár fül-orr-gégészeti probléma is, amikor a fájdalom a fogakba sugárzik.

 

A fájdalom mindig egy jelzés, amit komolyan kell venni még akkor is, ha csak időszakosan jelentkezik. Legjobb ilyenkor felkeresni fogorvosunkat, aki sokszor már a fájdalom típusából is következtetni tud a probléma okára. Bizonytalan esetben pedig segítségére van a röntgen, esetleg CBCT.

A fogfájás többféle lehet: éles, tompa vagy épp intenzív, lüktető. Kialakulhat hidegre, melegre, sósra, édesre, savanyúra, de spontán is. Lássuk, hogy melyik mit jelent!

 

A fogmosás közben a fogkrémre vagy a fogkefe érintésére jelentkező éles, gyorsan múló fájdalom többnyire fognyaki kopás vagy szuvasodás jele.

Sokan legyintenek rá, hisz elmúlik, mégis érdemes megmutatni. A fognyaki szuvasodást mindenképp kezelni kell, de a kopást is érdemes lefedni egy nyaki töméssel, amennyiben az erre kifejlesztett fogkrémek nem segítenek. A fognyaki kopás, a fogíny visszahúzódása előfordulhat a kor előrehaladtával, de sokkal gyakoribb, hogy fogínygyulladás, nem megfelelő fogkefe használat vagy fogszorítás, -csikorgatás áll a háttérben. Bármi is legyen az ok, rendelőnk felkészült ezen problémák hatékony kezelésére.

 

A tompa fájdalom –bár elviselhetőbb- komolyabb bajt jelezhet: a fogbélben lévő idegek károsodását, ami mély szuvasodás következménye. Utalhat még: • helytelenül álló bölcsességfogra, • éjszakai fogcsikorgatásra (bruxizmus), • valamint állkapocs-ízületi rendellenességre.

 

Akár egyik, akár másik, kezelést igényel.

A fogfájás harmadik fajtája a lüktető, intenzív, szinte elviselhetetlen fájdalom, ami súlyos gyulladásra utalhat. Nem ritkán az arc duzzadása kíséri. A háttérben akár tályog is állhat. Jó esetben segíthet a gyökérkezelés, de sajnos a fog eltávolítása is benne van a pakliban.

 

A fogak hidegérzékenysége általában a kezdődő szuvasodások jele. Célszerű nem halogatni ilyenkor fogorvosunk felkeresését, mert azzal csak súlyosbítjuk a problémát és egy egyszerű tömés helyett gyökérkezelésre is szükség lehet.

A melegre jelentkező feszítő fájdalom nagyobb bajra hívja fel a figyelmet. A háttérben nagy valószínűséggel a fogbél elhalása áll. A fájdalom oka, hogy a gyökércsatornában élő baktériumok gázokat termelnek, mely gáz a meleg hatására kitágul, ezt a feszítést lehet fájdalomként érzékelni. A következő fogak esetén alakulhat ki ilyen szituáció: • mély fogszuvasodás miatt elhalt fog • régebben gyökérkezelt fog, ahol maradtak kezeletlen területek, így baktériumok is • fogkorona alatt elhalt fog • fogtömés alatt elhalt fogIlyenkor érdemes mielőbb időpontot kérni fogorvosunkhoz . Az okokat, a fog elhalását, egy esetleges cisztát a gyökércsúcs körül röntgen vagy CBCT segítségével lehet tisztázni. A terápia gyökérkezelés. A gyökérkezelést klinikánkon mikroszkópos kontroll mellett végezzük a legjobb eredmény érdekében.

 

Ha ráharapásra érzékeny a fog, akkor 2 dolog is állhat a háttérben: vagy elhalt a fog és már gyulladás alakult ki a gyökércsúcs körül is, ilyenkor szintén gyökérkezelés szükséges vagy csikorgat a páciens és akkor a fogszorítás okát kell megszüntetni. Ez nem is olyan egyszerű feladat, csak kevesen értenek hozzá, mi közéjük tartozunk. Sok évtizedes tapasztalatunknak és egyedi módszerünknek köszönhetően az esetek túlnyomó részében sikeresek vagyunk.

 

Ha fogtömés után érzékeny a fog, az lehet a fúrási trauma következménye, ezen szoft-lézer kezeléssel szoktunk segíteni. Előfordulhat, hogy magas a tömés, ezt egyszerű orvosolni. Ha nagyon mély volt a szuvasodás lehet, hogy már fertőződött a fogbél és mégis gyökérkezelés válik szükségessé.

Ha korona alatt fáj a fog, az lehet szuvasodás is vagy friss korona esetében a csiszolási trauma okozta fogbél elhalás. Előző esetben tömés, utóbbiban gyökérkezelés a megoldás.Fogfájás esetén ne bízzanak a házi praktikákban és egyéb alternatív módszerekben, mert az a fogak elvesztéséhez vezethet. Az egyedüli biztos megoldás az, ha szakemberre bízzák a probléma elhárítását.

 

Forrás: volomdental.hu