Foghúzás után – mit lehet és mit tilos?

Foghúzás után – mit lehet és mit tilos?

A foghúzás általában egy mélyebben húzódó fogászati probléma végső megoldása, amivel a legtöbb esetben teljesen megszűnik pár nap alatt minden panasz. Hogyan lehet a gyógyulást elősegíteni? Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy miket érdemes elkerülni, hogy a kihúzott fog helye gyorsan és fájdalommentesen tudjon begyógyulni

A foghúzás általában egy mélyebben húzódó fogászati probléma végső megoldása, amivel a legtöbb esetben teljesen megszűnik pár nap alatt minden panasz. Hogyan lehet a gyógyulást elősegíteni? Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy miket érdemes elkerülni, hogy a kihúzott fog helye gyorsan és fájdalommentesen tudjon begyógyulni.

Dohányzás

A sebet az úgynevezett véralvadék zárja le, ami kieshet „szivogatás” hatására. Cigarettázás vagy szivarozás során könnyen irritálódhat a seb, ráadásul a füstből származó káros anyagokkal is telítődik a szájüreg.

Étkezési szokások

Sokan szeretünk rágcsálni, darabos ételeket fogyasztani, de ezeket az élelmiszereket mindenképp érdemes kerülni a seb teljes begyógyulásáig. Ha esetleg valamilyen ételmaradék mégis belekerülne a sebbe, azt szigorúan tilos piszkálni bármilyen eszközzel vagy a nyelvvel, mert könnyen begyulladhat tőle a fog helye. Ilyen esetben érdemes megvárni, hogy az ételmaradék magától kiessen.

A seb tisztántartása

Foghúzás után fokozottan fontos a száj higiéniája. A seb környékét tisztán kell tartani, amire a legalkalmasabb egy új, puha sörtéjű fogkefe. A szájöblögetést mindenképp hagyjuk ki a szájápolási rutinból, mert a dohányzáshoz hasonlóan a sebet lázáró véralvadék kieséséhez vezethet.

Tilos a kávé- és alkoholfogyasztás

A foghúzást követő 1-2 napban ajánlott a kávé- és alkoholfogyasztás mellőzése. Az előbbit a vérnyomást növelő hatása, míg az utóbbit az értágulatkeltő hatása miatt kell tiltólistára tenni.

Fogorvosi kontroll

Panasz esetén fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, illetve a varratszedésen mindenképp jelenjünk meg.