A fogfájásra irányuló Google keresések 460%-os növekedést mutatnak 2010-hez képest

A fogfájásra irányuló Google keresések 460%-os növekedést mutatnak 2010-hez képest

A Google keresési adatai azt mutatják, hogy a „fogfájás” kifejezésre irányuló internetes keresések száma 460%-kal nőtt az Egyesült Királyságban 2010 júniusa óta.

Ugyanebben az időszakban a „fogfájdalom” kifejezésre történő keresések száma 227%-kal nőtt. Számos más fogászati egészségügyi probléma keresési gyakorisága is nőtt 2010 óta:

Letört fog – 329%
Ínyfájás – 330%
Sárga fogak – 268%
Rossz lehelet – 133%
Fogínyvérzés – 110%

A „hogyan kell eltávolítani sajátkezűleg a fogaimat” keresési gyakorisága jelenleg 421%-kal magasabb, mint 2010-ben. Ez a szám azonban 2021 februárjában, a COVID-19 idején 614%-os növekedéssel érte el a csúcsot.

Megaláztatás és fájdalom

Mike Fleming, a Church on the Street jótékonysági szervezet alapítója a Mirrornak a fogászati vonatkozású keresések „aggasztó” emelkedéséről beszélt. Azt mondta: „A megfizethető fogászati ellátáshoz való hozzáférésnek alapvető emberi jognak kellene lennie, és mégis az emberek szerte az Egyesült Királyságban szenvednek a fájdalomtól.

„Ezek az adatok azt mutatják, hogy a fogászati válság mennyire súlyossá vált a megszorítások évtizede után, és valóban aggasztó, hogy olyan országban élünk, ahol az emberek már azt keresik, hogyan húzzák ki saját fogaikat, mivel nem engedhetik meg maguknak a magánellátást, vagy nem találnak állam által finanszírozott NHS-fogorvost.

Az Oral Health Foundation (OHF) közelmúltban végzett felmérése szerint 10-ből négy válaszadó számára a költségek jelentenek akadályt a fogorvosi ellátás igénybevételében. A válaszadók további 17%-a számolt be arról, hogy nehezen talál NHS fogorvost, 12%-uk pedig nehezen kapott időpontot.

Nigel Carter, az OHF vezérigazgatója a következőket mondta: „Ha nem cselekszünk gyorsan, az fogászati egészségügyi válsághoz vezethet. Ennek messzemenő következményei lesznek a közegészségügyre nézve”.

Forrás: dental.hu
https://dentistry.co.uk/2024/07/09/tooth-pain-searches-show-460-rise-from-2010/