5 szájápolási tipp terhes nőknek

5 szájápolási tipp terhes nőknek

A terhesség sok mindent felborít a női szervezetben, és sok olyan korábbi szokásról kell a kismamáknak lemondani, ami korábban a mindennapok része volt (napi több kávé, nyers hal fogyasztása, satöbbi). A szájápolás is kicsit megváltozik ilyenkor, nagyrészt egyébként azért, mert a terhesség a szájhigiéniára és a fogakra is hatással lehet. Az elhanyagolt szájápolás pedig nemcsak az anyára, hanem a babára is negatívan hathat.

 

1. Figyelj oda az ínyed egészségére!

A terhességgel járó hormonális változások azt jelentik, hogy szervezeted eltérően reagál a fogakon lévő baktériumokra, mint ahogy korábban tette. Ez megdagadt és vérző fogínyhez, sőt az ínybetegség súlyosabb formáihoz is vezethet, mint például a fogágygyulladás vagy a terhességi fogínygyulladás. Bizonyított kapcsolat van az ínybetegség és a terhesség káros szövődményei között: összefüggésbe hozták már a koraszüléssel és a túl alacsony súllyal világra jött gyerekekkel is. Ezért létfontosságú, hogy a terhes nők ne hagyják figyelmen kívül az ínybetegség korai jeleit.

 

2. Nem mindegy, milyen fogkefét használsz!

Lehet, hogy egyébként a durvább fogkeféket szereted, de terhesség alatt érdemes a puhább változatokra cserélni őket. Ez azért lehet szerencsés, mert az egyébként is túl érzékeny fogínyedet az erősebb sörték megsérthetik, és még inkább hajlamosabbá tehetik a gyulladásra. Arra is figyelj, hogy 2-3 havonta cseréld le a fogkefédet.

 

3. A fogkrémre is figyelj oda!

Terhesség alatt van néhány olyan összetevő, amire figyelned kell a fogkrémben is: ezek a klór-hexidin és a triklozán, amelyek a szervezeteden keresztül a gyerekhez is eljuthatnak. Ebben az időszakban érdemes minél kevesebb összetevővel rendelkező fogkrémet választani, és azokból is a természetesebb fajtákat. Ha rákeresel az interneten, melyik fogkrémeket ajánlják terhes nőknek is, könnyebben kiigazodsz majd a fogkrém-útvesztőben.

 

4. Válogasd meg, mit eszel!

A legkönnyebben terhesség alatt az étrendeden változtathatsz, ez pedig nemcsak az egészségedre, hanem a baba egészségére is jó hatással lehet, ráadásul segíthet abban is, hogy a fogaid is minél egészségesebbek maradjanak. Egyél kevesebb cukros ételt, ez drámaian le tudja csökkenteni a fogszuvasodás esélyét, ami, mint már korábban is említettük, komoly rizikófaktor lehet a terhesség alatt a gyulladásos folyamatok miatt. Ha édességet kívánsz, keresd az eritrit-tartalmúakat, ez az édesítőszer ugyanis nem árt a fogaknak, vagy egyszerűen egyél gyümölcsöt a feldolgozott élelmiszerek helyett.

 

5. Járj gyakrabban fogorvoshoz!

Nagyon kevés olyan ember van, aki szívesen jár fogorvoshoz, a fent említett rizikók miatt azonban nem árt, ha terhesen gyakrabban látogatod meg a rendelőt. Ha a baba tervezett, már terhesség előtt érdemes elmenni helyrehozatni a fogakat, ha van velük bármi probléma, aztán rendszeresen visszajárni, hogy a szakember le tudja ellenőrizni, nincs-e gyulladás a szájüregben. Az első trimeszterben és a harmadik trimeszter második felében azonban nem ajánlottak a komolyabb beavatkozások még fogászat esetében sem, így érdemes minden mást a köztes időszakra időzíteni.

 

Források:

https://merjmosolyogni.hu/6-szajapolasi-tipp-terhesseg-idejere/

https://www.mchoralhealth.org/PDFs/OralHealthPregnancyHandout.pdf

https://www.dentalhealth.org/news/oral-health-and-pregnancy-six-things-every-mum-needs-to-know