Kutatók speciális fogkrémet fejlesztettek ki a földimogyoró-allergia kezelésére

Kutatók speciális fogkrémet fejlesztettek ki a földimogyoró-allergia kezelésére

A mogyoróallergia szájon át történő immunterápiája során a páciensek hosszabb időn keresztül, kis mennyiségű földimogyorót kapnak, hogy ezáltal érzéketlenné tegyék őket, és a földimogyoró enyhébb reakciót váltson ki belőlük a jövőben. A kutatók most egy speciális fogkrémet fejlesztettek ki, amely hatékonyan juttatja el az allergén fehérjéket a szájüreg immunológiailag aktív területeire. Az új fogkrém biztonságos és kényelmes alternatívát jelent az allergiás immunterápia helyett az ételallergiában szenvedőknek.

 

 

A földimogyoró-allergia az egyik legelterjedtebb ételallergia a világon, amely a gyerekek körében különösen gyakori. Az allergia gyakran sürgősségi ellátáshoz vagy akár halálos kimenetelű allergiás reakcióhoz is vezethet, és az allergiatípus gyakorisága egyre csak nő. A kezelés leggyakrabban az allergén teljes elkerüléséből, és egy vészhelyzet során alkalmazandó tervből áll, abban az esetben, ha a magyoróval való érintkezés nemkívánatos reakciót vált ki.

 

Bár bizonyos ételallergiák, például a tojás- vagy a tejallergia javulhat az évek során, a mogyoróallergiát szinte lehetetlen kinőni, ezért az allergiában szenvedők egész életét végigkíséri. Azonban a szájon keresztüli immunterápiával lehetséges a tolerancia fejlesztése gyermekek esetében is.

 

A kutatók a mogyoróallergiás emberek életének javítása érdekében olyan új deszenzibilizációs módszert fejlesztettek ki, amely során nem szükséges, hogy a páciensek ténylegesen földimogyorót fogyasszanak. “Az orális nyálkahártya-immunterápia (OMIT) során olyan speciálisan kifejlesztett fogkrémet alkalmazunk, amely allergén mogyorófehérjéket juttat a szájüreg bizonyos területeire” - mondta sajtóközleményében Dr. William E. Berger, a kutatás vezetője, az Orange Megyei Gyermekkórház gyermekallergológusa. “Az OMIT, mint a módszer, amellyel a mogyorófehérjét a szervezetbe jutattjuk, hatalmas lehetőségeket rejt az ételallergia deszenzibilizációjának terén. Célzottan képes eljuttatni az allergént a megfelelő helyre, és könnyen beeadható, így minden szempontból elősegíti az allergének szervezetben maradását” - tette hozzá. A kutatásban 32, 18 és 55 év közötti mogyoróallergiában szenvedő felnőtt vett részt, akik vagy egyre nagyobb mennyiségben kaptak mogyorófehérjés fogkrémet vagy placebót. A résztvevőket 48 héten keresztül figyelték meg.

 

“Megállapítottuk, hogy a fogkrémmel kezeltek 100%-a következetesen az előre meghatározott protokoll legnagyobb dózisát voltak képesek tolerálni” - állítja Dr. Berger. “Az aktív résztvevők közül senkinél sem jelentkeztek sem közepes, sem súlyos szisztémás reakciók. A nem szisztémás reakciók általában helyi szinten (szájüregi viszketés), enyhén és átmenti jelleggel jelentkeztek. A résztvevők 97%-a csinálta végig a kezelést, és a vizsgálati gyógyszer miatt senki sem hagyta el a kutatást.”

 

A kutatók további, hosszú távú kutatásokkal szeretnék feltérképezni, hogy a fogkrém-terápia hosszú távon képes-e védelmet biztosítani azoknak a pácienseknek, akik véletlenül nyelnek le mogyorót.

 

“Úgy tűnik, hogy az OMIT biztonságos és kényelmes megoldás lehet az ételallergiában szenvedő felnőttek számára. Az eredmények elég biztatók ahhoz, hogy a gyermekek körében is fejlesszük használatot” - foglalta össze az eredményeket Dr. Berger.

 

Forrás: https://www.dental-tribune.com/news/researchers-develop-special-toothpaste-for-peanut-allergy-treatment/