Milyen fogászati ​​problémákkal szembesülhetnek a terhes nők?

Milyen fogászati ​​problémákkal szembesülhetnek a terhes nők?

A terhesség számos változást idéz elő a testben, de olyanokat is, amelyre nem feltétlenül számítasz – például a száj egészségének változását. Az Amerikai Fogorvosi Szövetség azt javasolja, hogy minden terhes nő keresse fel fogorvosát a szülés előtt, hogy gondoskodni tudjon lyukas fogairól és minden egyéb terhességgel kapcsolatos szájüregi problémáról. Ha terhes, mindenképp tudassa fogorvosával, mivel előfordulhat, hogy bizonyos kezeléseket el kell halasztani emiatt.

 

Terhesség és ínygyulladás


Az íny gyulladása és vérzése (gingivitis) gyakori a terhesség alatt. A szervezet hormonszintjének változása fokozott vérkeringést okozhat az íny területén, ezáltal növelve a vérzés kockázatát. Ezek a változások megkönnyíthetik a lepedék felhalmozódását az ínyen, ezáltal növelve a bakteriális fertőzés valószínűségét. Fontos, hogy gondosan vigyázzon az ínyére még a teherbeesés előtt, alapos fogmosás és a fogselyem használatával, legalább napi kétszer. Ajánlott sós vízzel öblögetni a terhesség alatt, és próbáljon egészséges étrendet fogyasztani finomított, cukros ételek és édességek nélkül, amelyek elősegítik a lepedék felhalmozódását. Mivel egyes gyógyszerek károsak lehetnek a terhesség alatt, a legjobb, ha teljesen elkerüljük, hogy szükség legyen rájuk.

 

Terhesség és fogszuvasodás


A reggeli betegség (amely magában foglalhatja a hányást is) elősegítheti a fogszuvasodást, mert savas környezetet teremt, amely lerombolja a fogzománcot. A szájüregi problémák nemcsak az anyák, hanem a csecsemő számára is problémát jelentenek, mivel a parodontitis és a súlyos fogszuvasodás növeli a koraszülés, a terhességi cukorbetegség és a preeclampsia kockázatát – ez egy veszélyes állapot, amelyet magas vérnyomás, magas fehérje a vizeletben és a végtagok duzzanása jellemez.

 

Terhességi daganatok


Egyes nőknél nem rákos csomók alakulnak ki, hanem úgynevezett „terhességi daganatok”, amelyek valójában nem veszélyesek. Ezek az apró csomók a fogak között alakulnak ki, és leggyakrabban a második trimeszterben jelennek meg. „Piogén granulomának” is nevezik, könnyen vérezhetnek és kellemetlenségeket okozhatnak. A fogorvos javasolhatja az eltávolítást, de ha nem zavarják, és várni szeretne, akkor azt tapasztalhatja, hogy ezek a csomók maguktól megszűnnek, miután megszületett a baba.

 

Lazább fogak

 

A fogak terhesség alatt meglazulhatnak, még akkor is, ha az ínyük egészséges, a progeszteron és az ösztrogén magasabb szintje miatt, amelyek befolyásolják a fogakat támogató szalagokat. Ez az állapot ismételten átmeneti és nem vezet fogvesztéshez.

Ha teherbe esésen gondolkodik, vagy már babát vár, tegye prioritássá szájegészségét. A változó hormonszint számos betegség nagyobb kockázatát eredményezi, beleértve a fokozott ínyduzzadást és a laza fogakat. A megfelelő professzionális tisztítás biztosítja az íny és a fogak lepedékmentességét, és biztosítja, hogy az ínybetegség jeleit terhesség szempontjából biztonságos gyógyszerekkel és technikákkal kezeljék.

Forrás: Dental.hu, Dentalnews