7+1 tipp az egészséges fogakért – emeld magasabb szintre a fogápolást!

7+1 tipp az egészséges fogakért – emeld magasabb szintre a fogápolást!

Ha nem szeretnél meglepődni a fogorvosi kontroll alkalmával és lyukas fogakkal szembesülni, vedd komolyan és emeld magasabb szintre a mindennapi fogápolást! Ehhez az kell, hogy még tudatosabban, nagyobb odafigyeléssel ápold a fogaid, ami nem csak fogmosásából áll. Az alábbi tippek segítenek megőrizni a fogaid egészségét, sőt szebbé tehetik a mosolyod:

 

1.    A jó fogkefe mindennek az alapja

 

Fontosabb döntés, mint hinnénk, hogy nap mint nap milyen fogkefét használunk. A hagyományos fogkefével is kivitelezhető az alapos fogmosás, de sokkal nagyobb az esélye, hogy a fogainkon lepedék marad, mintha elektromos fogkefét használnánk. Összehasonlításul: míg a hagyományos fogkefével percenként 300 mozdulatot végzünk, az elektromos fogkefe akár 50 000 mozdulatot is elvégez a fogainkon. Mindeközben az ínyeinket megkíméli, minimalizálja vagy teljesen kiküszöböli a fogínyvérzés problémáját. Kis, kerek fejű fogkefét vegyünk, mert ez a hátsó fogakat is tökéletesen eléri, kímélő puha, vagy legfeljebb közepesen erős sörtékkel. A hagyományos fogkefék esetében nagy odafigyeléssel és alaposan kell megtisztítani a fogakat és az ínyeket semmiképp ne dörzsöljük erőből, mert ezzel fogínyvérzést, sőt az ínyek felhúzódását okozhatjuk!

 

2.     Megfelelő fogkrém

 

Ha hidegre, melegre, mechanikai hatásra érzékenyek a fogaink válasszunk érzékenységet csökkentő összetételű, fogvédő fogkrémet. Fogkőképződésre való hajlam esetén a fluoridban gazdag fogkrém a jó választás. A dohányzástól, kávé- vagy teaivástól elszíneződött fogakra fogfehérítő fogkrémet érdemes választani. Ezek egyrészt mechanikus úton, polírozó szemcsékkel, fogfelszín alaposabb lepolírozásával, a foglepedék és fogkő lecsiszolásával gondoskodnak a fényesebb, egyenletesebb színű fogakról, másrészt optikai fehérítést alkalmaznak kék pigmentek segítségével.

 

3.     Ne spórolj az idővel!

 

Ha hagyományos fogkefét használsz állítsd be a mobilodon a stoppert 3 percre. Az elektromos fogkeféken van időzítő, ezekkel 2 perc a szükséges fogmosási idő. Figyelj arra fogmosás közben, hogy minden fogfelszínt és a leghátsó fogakat is alaposan megtisztítsd. Naponta lehetőleg háromszor moss fogat (legjobb, ha mindig van a táskánkban egy fogmosó-szett)!

 

4.     Cseréld rendszeresen a fogkefét/fogkefe fejet

 

A nedves fogkefe sörték remek táptalajt jelentenek a baktériumok számára. Bármennyire alaposan is igyekszünk leöblíteni használat után a fejet, 3 havonta cserélni kell, mivel a száj flórájából rákerülő mikroorganizmusok ennyi idő alatt megtelepszenek rajta – nem is beszélve a fej deformálódásáról, sörték elhajlásáról.

 

5.     Ne feledkezz meg a fogközökről!

 

Bármennyire alaposak is legyünk a fogmosáskor, a fogközök tisztítását csak fogselyem vagy fogköztisztító kefék segítségével tudjuk tökéletesen elvégezni. Ha viszonylag nagyok a rések a fogak közt, akkor a fogorvosi szalag vagy textil alapú fogselyem a legjobb, ha a fogak szorosan állnak, akkor a viasszal bevont fogselyemmel lesz könnyebb bánni. A leghatékonyabb eszközök a fogköz tisztító fogkefék, amelyek különféle méretekben kaphatók.

 

6.     A szájvíz nem úri huncutság

 

A fogmosás befejező lépéseként öblítsük ki a szájüreget alaposan szájvízzel. A különféle gyulladásgátló és ápoló összetevőknek köszönhetően a szájvizek az azonnali felfrissülés mellett csökkentik a fogszuvasodás-, a plakk- és fogínygyulladás kialakulásának esélyét. Hatóanyagaik erősítik a fogínyt és a nyálkahártyát, így segítenek megelőzni az irritációt és a fogínyvérzést. Nem utolsó sorban kellemes, friss leheletet biztosítanak.

 

7.     Tisztíts nyelvet minden nap!

 

A fogmosás önmagában nem elegendő: minden fogmosás után dörzsöljük le körkörös mozdulatokkal fogkefével a nyelvünket is vagy szerezzünk be egy nyelvkaparót, ami nagyon hasznos eszköz a nyelv felületén képződött, baktériumokat tartalmazó lepedék eltávolítására.

 

+ 1 Tipp: ha bármilyen gyanús jelet észlelsz – ez lehet fogmosás közben vérző íny, érzékeny fog, rossz lehelet, érzékeny vagy gyulladt fogíny – ne halogasd a fogorvosi vizitet. Minél korábban jelentkezel, annál könnyebben, kisebb beavatkozással orvosolható a probléma.