Egy új kutatás felvázolja az e-cigaretta egyedülálló kapcsolatát a fogágybetegséggel

Egy új kutatás felvázolja az e-cigaretta egyedülálló kapcsolatát a fogágybetegséggel

A dohányzásról régóta ismert, hogy káros hatással van a szájüregi egészségre, de a dohányzás újabb szimulációinak, például az elektromos cigarettának a kockázatai kevésbé ismertek, bár gyakran úgy gondolják, hogy ezek egészségesebb alternatívák. Most a New York-i Egyetem (NYU) Fogorvosi Főiskolájának kutatói elkészítették az első tanulmányt az e-cigarettát használók szájüregi egészségéről. Megállapították, hogy az e-cigarettázóknál egyedi parodontális mikrobiomot hozott létre a nemdohányzókhoz és a hagyományos cigarettát szívókhoz képest, és a vizsgálat végén a e-cigiző résztvevőknél romlott a parodontális betegségek állapota.

 

A tanulmányban összehasonlították a hagyományos cigarettázók, az e-cigarettát használók és a nemdohányzók fogköz alatti lepedékének baktériumösszetételét és citokinkoncentrációját hat hónap alatt. A résztvevők minden csoportban mutattak bizonyos mértékű parodontális betegségre utaló jeleket a kiinduláskor.

 

Az e-cigarettát használóknál a kimutatott citokinszintek gyulladásra utaltak, de egyes citokinek szintje alacsonyabb volt a vártnál. A kutatók úgy vélik, hogy ez valószínűleg a baktériumtörzseknek volt köszönhető, amelyek jelen voltak azoknál, akik szívtak, de nem voltak jelen azoknál, akik dohányoztak, vagy akik soha nem dohányoztak. A kutatók feltételezése szerint lehetséges, hogy ezek a baktériumok aktívan elnyomták az immunreakciókat, amelyek normális esetben várhatóak lennének.

 

A tanulmány társszerzője, Fangxi Xu, a NYU fiatal kutatója a sajtóközleményben elmondta: „Úgy tűnik, hogy az e-dohányzás egyedi mintázatokat hoz létre a baktériumokban, és a cigarettázáshoz hasonló módon befolyásolja egyes baktériumok növekedését, de saját profillal és a szájüregi egészségre jelentett kockázatokkal.”

 

Még rosszabb volt az a megállapítás, hogy a klinikai tapadásvesztés hat hónap elteltével jelentősen rosszabb volt az e-cigarettázóknál. Ezt ugyanezekben a csoportokban, de egy külön, korábbi vizsgálatban mérték.

 

A legfrissebb tanulmány vezető szerzője, Dr. Scott Thomas, a NYU tudományos segédmunkatársa az eredményekről elmondta: „Az e-cigaretta használata viszonylag új emberi szokás. A dohányzással ellentétben, amelyet évtizedek óta széles körben tanulmányoznak, keveset tudunk az e-cigaretta használatának egészségügyi következményeiről, és még csak most kezdjük megérteni, hogy az e-cigaretta által elősegített egyedi mikrobiom hogyan befolyásolja a szájüregi egészséget és betegségeket”.”

 

Több hosszú távú kutatásra van szükség ahhoz, hogy a fogorvosok nyugodtan tudjanak tanácsot adni pácienseiknek az e-cigaretta használatával kapcsolatban. Az e-cigaretta és az alternatív dohánytermékek az egyesek által dohánykárosodás-csökkentésnek nevezett fogalomkörbe tartoznak.

 

A Dental Tribune International beszámolt arról, hogy a Philip Morris International (PMG), a füstmentes termékek felé haladó cigarettagyár németországi leányvállalata által német fogorvosok körében végzett felmérés szerint a válaszadók 58%-a nem érezte magát tájékozottnak a dohányártalom-csökkentés témájában, és 69%-uk nem volt tisztában a fogalommal.

 

Dr. Charilaos Avrabos, a PMG tudományos és orvosi ügyekért felelős akkori vezetője a felméréssel kapcsolatos 2018-as sajtótájékoztatón azt állította, hogy „egyértelmű, hogy az e-cigaretta nem kockázatmentes termék. A nemdohányzók számára ezek nem olyan termékek, amelyek bármilyen előnnyel járnak. A dohányosok számára, akik a nikotinszállítás legkárosabb formáját használják folyamatosan, éveken keresztül, a káros anyag mennyiségének csökkentésével óriási változást jelenthet az ezekre a termékekre való áttérés”.

 

A PMG állításainak azonban ellentmondani látszanak a NYU kutatás eredményei, valamint az e-cigaretta parodontális egészségre gyakorolt hatásáról szóló 2020-as tanulmány eredményei. Az említett tanulmány vezető szerzője, Dr. Purnima Kumar, az Ohiói Állami Egyetem parodontológus professzora elmondta: „Ha valaki abbahagyja a dohányzást, és helyette elkezd e-cigarettázni, nem az egészséges baktériumprofil felé mozdul vissza, hanem az e-cigaretta profil felé tolódik el. Mivel tudjuk, hogy az e-cigaretta profil kórokozókban gazdag, nem teszünk magunknak szívességet azzal, ha ezt használjuk a dohányzásról való leszokáshoz”.”

 

A nemrégiben megjelent tanulmány, amelynek címe ” Electronic cigarette use promotes a unique periodontal microbiome„, az mBio 2022. februári számában jelent meg.

 

Források: dental.hu, https://www.dental-tribune.com/news/new-research-outlines-vapings-unique-connection-to-periodontal-disease/
2022.03.11
Anisha Hall Hoppe