Új kutatás szerint a migrén összefügghet a rossz szájhigiéniával

Új kutatás szerint a migrén összefügghet a rossz szájhigiéniával

Új kutatások kimutatták, hogy a szájegészségügyi problémák migrént okozhatnak, és a fogászati problémák megoldása megszabadíthat tőlük. Ennek oka, hogy a fejfájás és a fogfájás egyaránt a trigeminális idegen keresztül jelentkezik, amely az arc és az állkapocs ingerlését szolgálja.

 

A BMJ esetismertetése szerint, ha a migrén krónikussá válik, a gyógyszerek kevésbé hatékonyak. Ezért a megoldás a fogászati kockázati tényezők ellenőrzése és a szájüregi problémák kezelése. Dr. Satabdi Saha fogorvos szerint: „A szájbetegséggel összefüggő migrénes rohamok a neurológiai klinikákat felkereső betegek jelentős részét teszik ki világszerte.

 

Azt is állítja: ‘A súlyos és krónikus migrénes rohamok gyakran rejtett szájüregi betegségekkel állnak összefüggésben, amelyek felismerése kihívást jelenthet. A fogorvosok a legjobban felkészültek az ilyen esetek diagnosztizálására és kezelésére”.

 

Hogyan okoznak szájüregi problémák fejfájást?

 

Az Amerikai Migrén Egyesület (AMA) megállapította, hogy számos különböző szájegészségügyi probléma súlyosbíthatja és okozhatja a migrént.

 

Például a meglazult vagy hiányzó fogak arra kényszerítik az állkapocs izmait, hogy erősebben dolgozzanak. Ez megnehezíti a nyelést, a fogak igazodását és a száj záródását. Ennek következtében ez migrént okozhat, amelyet a krónikus izomgyulladás idéz elő.

 

Hasonlóképpen, a bruxizmus izom- és ínyirritációt okozhat, ami szintén migrén és fejfájás kiváltó oka. Ennek tünetei közé tartozik a reggeli fejfájás, a feszes állkapocs, a fogfájás és a repedt vagy sérült fogak. A fogcsikorgatást okozó malocclusió tehát szintén migrénhez vezethet – közölte az AMA.

 

Ezenkívül a krónikus parodontitisben szenvedő betegeknél a ginvigvalis szövetek pusztulása és a fogak elvesztése miatt nagyobb a migrén kockázata. A sérült bölcsességfogak, a fogszuvasodás, az ínybetegségek és a temporomandibuláris rendellenességek (TMD) szintén kiválthatják a migrént és a fejfájást. Az AMA szerint a migrénes betegek 35%-ának legalább egy TMD-tünete van.

 

Ennek eredményeképpen a migrénes problémák megoldása érdekében javasolt a rendszeres fogselyem és fogmosás, az étkezésre való odafigyelés és a fogcsikorgatási szokások feloldása.

 

Források: dental.hu, dentistry.co.uk
https://dentistry.co.uk/2023/01/31/migraines-linked-to-poor-oral-health-research-shows/