A fogkefe korházban életmentő!

A fogkefe korházban életmentő!

Egy új kutatásnak köszönhetően megtudhattuk, ha valaki a kórház intenzív osztályára kerül, a fogkeféjén akár az élete is múlhat.

A JAMA Internal Medicine folyóirat december 18-i számában megjelent cikk szerint a rendszeres fogmosás összefügghet az alacsonyabb halálozási aránnyal, a rövidebb benttartózkodással és lélegeztetőgépen töltött idővel az intenzív osztályon.

 

Ennek oka, hogy a napi rendszerességű fogmosás megvédi a betegeket a kórházban töltött idő alatt kialakuló tüdőgyulladástól.

 

„Az alacsonyabb halálozási rátára mutató jelek igazán figyelemre méltók – azt mutatják, hogy a kórházban végzett, rendszeres fogmosás akár életet is menthet” – mondta Dr. Michael Klompas, a bostoni Brigham and Women's Hospital kórházi epidemiológusa és fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa.

 

„Nagyon ritka, hogy a prevenciós orvoslásban valami olyat fedezzünk fel, ami egyszerre hatékony és olcsó is – tette hozzá Klompas a kórház sajtóközleményében. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nincs szükség új eszközre vagy gyógyszerre, egy olyan mindennapos tevékenység, mint a fogmosás is hatalmas különbséget jelenthet.”

 

A kutatásban Klompas és kollégái több mint 2700 beteg részvételével készült, 15 klinikai vizsgálat eredményeit vetették össze.

 

Megállapították, hogy a tüdőgyulladás kisebb eséllyel alakult ki azoknál a pácienseknél, akiknek naponta mosták a fogát, különös tekintettel azokra a betegekre, akiket lélegeztetőgéppel tartottak életben.

 

A fogmosás emellett az intenzív osztályon bekövetkezett halálozás kockázatát, és az intenzív ápolásban töltött időt is csökkentette.

 

A kutatók rámutattak, hogy a tüdőgyulladás akkor alakul ki, ha a páciens szájában található baktériumok a beteg légútjába kerülve megfertőzik a tüdőt. Kórházi tartózkodásuk során az alapvetően gyenge vagy legyengült immunrendszerű betegek a tüdőgyulladás kiemelt kockázatának vannak kitéve.

 

A napi rendszerességgel végzett fogmosás csökkenti a szájban található baktériumok számát, így csökkenti a tüdőgyülladás kialakulásának kockázatát.

 

A vizsgált kutatások nagy része az intenzív osztályon lélegeztetőgéppel életben tartott páciensekre koncentrált, azonban a kutatók úgy vélik, hogy a fogmosás hatása más kórházi betegek esetén is hasonlóan pozitív eredménnyel járhat.

 

„A kutatásunk eredménye megmutatta a megfelelő szájápolási rutin kiemelt fontosságát a kórházban ápolt betegek esetén, – mondta Klompas – és reméljük, hogy az eredmények hatására olyan intézkedéseket és programokat vezetnek majd be, amelyekkel a kórházi betegek rendszeres fogmosását szorgalmazzák. Ha a páciens ezt nem tudja elvégezni önállóan, az ápolók nyújthatnak segítséget.”