A rossz szájhigiénia a csecsemőre is veszélyes lehet!

A rossz szájhigiénia a csecsemőre is veszélyes lehet!

A rossz szájhigiéniával rendelkező anyák Candida albicans-t adhatnak át csecsemőjüknek

Kutatások kapcsolatot mutattak ki a Candida albicans és a súlyos, kora gyermekkori fogszuvasodás között. Bár a C. albicans már a születés pillanatában elkezd szaporodni a szájban, eddig nem derült ki, hogy az anyák milyen szerepet töltenek be a patogén gomba átadásában. Egy nemrégiben, amerikai és kuvaiti egyetemek részvételével készült tanulmány szerint a csecsemők nagyobb valószínűséggel öröklik a C. albicans gombát, ha édesanyjuk szájhigiéniája nem megfelelő.

 

A tanulmány keretében a kutatók 160 anya-gyermek párost vizsgáltak 2017 és 2020 között. A kutatás során a résztvevőket a terhességet, a szülést és a gyermek két éves születésnapját felölelő idő alatt, nyolc alkalommal keresték fel, és vettek tőlük nyál-, illetve lepedékmintát.

 

Az eredmények az anya-gyermek párosok 58%-ának mintáiban mutatták ki a C. albicans-t. Az esetek 94%-ában, amikor az anya és a gyermek szájában is találtak C. albicans gombát, a gombatörzsek genetikai felépítése nagyon hasonló volt. A kutatók azt is megállapították, hogy azok a nők, akiknek több lepedék volt a fogán, az alacsonyabb értékkel rendelkezőknél nyolcszor nagyobb valószínűséggel adták át a C. albicans-t a gyermeküknek.

 

A kutatás nem tért ki rá, hogy a C. albicans hogyan jut a csecsemők szervezetébe. A kutatók feltételezései szerint a gyermekek a szülés alatti bőrrel való érintkezés vagy a táplálás során kerülhetnek kapcsolatba a gombával.

 

A kutatók emellett a táplálási szokásokat is vizsgálták, például, hogy a gyermekeket kizárólag szoptatták, cumisüveggel ettették vagy a kettő kombinációjával táplálták-e. Megállapították, hogy azok a gyermekek, akiket 2 hónapos korukban éjszaka, cumisüveggel tápláltak, felülreprezentálak voltak a C. albicans-pozitív csoportban. Emellett a fekete bőrű csecsemőknél és a bölcsődébe járó gyermekeknél is nagyobb volt a C. albicans fertőzés kockázata.

 

Az eredmények alapján a kutatók úgy gondolják, hogy fontos lenne a terhesség alatt és a szülés után szájhigiénés felvilágosító programokat biztosítani az édesanyáknak, hogy így csökkenthető legyen a C. albicans átvitelének valószínűsége a terhesség korai szakaszában.

 

A további kutatások során nyomon követik majd, hogy hogyan változik a C. albicans szintje a gyermekeknél az évek során, valamint, hogy kialakul-e náluk fogszuvasodás.