Új eszköz a fogászati fúró hangjának tompítására

Új eszköz a fogászati fúró hangjának tompítására

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem mérnökhallgatói egy floridai fogorvossal együttműködve kifejlesztettek egy olyan eszköz prototípust, amely csökkenti a szájban használt fogászati fúró által keltett hangot. A zajszűrő technológián alapuló eszköz csökkenti a szájban keletkező rezgéseket, és célja, hogy a betegek számára komfortosabbá tegye a fogászati kezelést.

Dr. Jordan Rigsby tallahassee-i fogorvos, meglepődött, hogy a modern fogászati fúrók milyen hangosak lehetnek a betegek számára. „A piacon jelenleg elérhető fogászati fúrók alapvetően nem zajosak, azonban a csontból a fülbe történő hang átvezetése azt eredményezi, hogy a zaj sok beteg számára meglehetősen hangos. Ez megértette velem, hogy a betegek miért rettegnek ettől a hangtól majdnem annyira, mint amennyire a fogászati beavatkozások során a fájdalomtól félnek.”

Dr. Rigsby készített egy kísérleti modellt, amely a zajszűrés elveit használta, és felvette a kapcsolatot az egyetem vezetésével, hogy megtudja, a diákok tudnának-e segíteni a finomításban. A sajtóközlemény szerint Conor Allan, Elizabeth Dolan, David Paik és Daniel Shenkelman gépészmérnöki szakos hallgatók továbbfejlesztették Dr. Rigsby ötletét egy koponyamodell és a saját szájuk „hangvezetőként” való felhasználásával.

Shenkelman elmondta az egyetemnek: „Az eszköz felfogja a rezgéseket, és egy „antizaj” hullámot hoz létre, amely pontosan az ellenkezője a nem kívánt zajnak”. Elmagyarázta, hogy a zaj és az antizaj kioltja egymást, „mintha -1-et hozzáadnánk 1-hez, ami egyenlő a nullával”.

Az egyetem szerint a prototípus eszköz abban különbözik a fejhallgatótól, a zajszűréssel leginkább összefüggésbe hozott technológiától, hogy a fejhallgató a levegőből származó rezgéseket veszi fel, a prototípus eszköz pedig a szájban keletkező rezgéseket tompítja.

„Ezt a problémát nehéz megoldani, és nincs kereskedelmi forgalomban kapható megoldás” – tette hozzá Shenkelman.

A csapat készülékét a mérnöki iskola éves tervezési napján, május 1-jén mutatták be, és Dr. Rigsby fogászati klinikáján már használják is.

Forrás: dental.hu