Összefüggés mutatható ki a születési testsúly, a terhességi szövődmények és a fogzománc hibák között

Összefüggés mutatható ki a születési testsúly, a terhességi szövődmények és a fogzománc hibák között

A fogzománc rendellenességeinek kialakulását a legújabb kutatás szerint a terhesség alatt bekövetkező események is befolyásolhatják.

A keresztmetszeti reprezentatív vizsgálat a születési testsúly és a fogzománc fejlődési rendellenességeinek súlyossága közötti összefüggésre összpontosított a tejfogakban. Az eredményeket az International Association for Dental Research 93. általános ülésén és kiállításán tették közzé.
A tanulmányban több mint 1300 ötéves brazil óvodás vett részt.
A gyermekekben a fogzománc fejlődésének rendellenességeit vizsgálták, édesanyjaikat pedig a terhességi szövődményekről kérdezték ki.
Az eredmények azt mutatták, hogy a fogzománc fejlődésének rendellenességeinek súlyossága összefüggésben állt a terhességi szövődményekkel. Az elemzés során az összes többi tényezőt, köztük a gyermekek nemét, édesanyjuk életkorát a terhesség idején stb., is számításba vették.
Az eredményekből az derült ki, hogy

 

  • a fogzománc fejlődési rendellenességei az esetek 22,7 százalékában súlyosabbak,
  • 77,3 százalékában pedig kevésbé súlyosak voltak.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a rendellenesség több olyan gyermeket érintett, akik alacsony születési testsúllyal születtek. A kutatók ebből arra következtettek, hogy az alacsony születési súly és a magas vérnyomás a fogzománc hibás fejlődésének kockázati tényezőinek számít.
Forrás: Dental Press