Kapcsolat a parodontális betegségek és pitvarfibrilláció kiújulása között

Kapcsolat a parodontális betegségek és pitvarfibrilláció kiújulása között

Az American Heart Association legújabb tanulmánya arra mutatott rá, hogy a parodontitis kezelése csökkentheti a pitvarfibrilláció kiújulásának lehetőségét.

Mi a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció (röviden PF) szabálytalan szívverést okozó rendellenesség, ami növeli a stoke és a szívelégtelenség, de akár a halál kockázatát is. Az Amerikai Heart Association adatai alapján több, mint 12 millió ember lesz prognosztizálhatóan érintett PF kialakulásában 2030-ra.

Kapcsolat a PF és a paradontális betegségek között

Az Egyesült Államokban a 30 évesnél idősebb lakosság több, mint 50%-a érintett valamilyen fogágybetegség kialakulásában és ez a szám az évek előrehaladtával egyre csak nő*. Ez a megdöbbentően statisztika elgondolkoztatta a tudósokat, hogy a betegek paradontális állapotának javulása pozitívan befolyásolhatja-e a katéteres abláció eredményét. A tanulmány úttörőnek számít, hiszen elsőként vizsgálja a szájüregi betegségek kezelésének lehetséges pozitív hatásait a pitvarfibrillációra.

A kutatás felépítése és eredményei:

A longitudinális kutatás két éven át** zajlott és összesen 288 olyan felnőttet vizsgáltak, akiknél katéteres ablációt végeztek a pitvarfibrillációt okozó zsírszövetek elpusztítása érdekében. A résztvevők a beavatkozás előtt fogorvosi vizsgálaton is átestek és 97 beteg parodontális gyulladás elleni kezelésben részesült. A kutatás során megállapították, hogy a résztvevők 24%-ánál ismét megjelent a PF, de azok körében, akik paradontális kezelésben részesültek 61%-kal kisebb valószínűséggel, mint azoknál a résztvevőknél, akik nem kaptak szájüregi kezelést.

Dr. Shunsuke Miyauchi, a japán Hirosimai Egyetem Egészségügyi Központjának kardiovaszkuláris orvostudományi tanszékének adjunktusa közleményében így nyilatkozott:

„A paradontális betegségek kezelése javíthatja a pitvarfibrilláció prognózisát, ami világszerte sokaknak jelent új perspektívát.”

A tanulmány azt is vizsgálta, hogy azok körében, akiknél kiújult a PF súlyosabb paradontális betegségeket találtak, mint azok körében, akiknél nem újult ki. Ez az arány még a kutatókat is meglepte:

„Annak ellenére, hogy a fő megállapításunk megfeleltek a várakozásoknak, meglepődtünk, hogy az ínybetegség mennyiségi mutatója, az úgynevezett parodontális gyulladt felület mennyire hasznos mutatószáma lehet a kardiovaszkuláris klinikai gyakorlatnak.” – nyilatkozta Dr. Miyauchi. A tanulmány megállapította, hogy a periodontális zseb hámsejtjeiben lévő vérző terület kiterjedtsége előre jelezte a PF kiújulásának kockázatát a katéteres ablációt követően. Dr. Miyauchi és csapata most azon dolgozik, hogy feltárják a számok mögött húzódó működési mechanizmust